Afişare cărţi


Titlu: CUCERITORII PRERIEI
Autori: WILLA CATHER
Editură: Nespecificat
Număr inventar: 6156
Loc apariţie: Nespecificat
An apariţie: 1
An achiziţie: 1
Locaţie: Bibliotecă
Domeniu: Literatura
Despre: 

x

Citate carte:
"

WILLA CATHER

ŞI EXPERIENŢA AMERICANA A FRONTIEREI

„Cuget la anii pe care-i cînt,

Cum trec şi au trecut prin dureri cutremurătoare

Ca prin durerile facerii,

Cum America dă pilda naşterii,a tinereţii vînjoase,a promisiunii,a îndeplinirii ei sigure,a totalei izbînzi în ciuda lumii — pildă deopotrivă a răului şi a binelui'

(WALT WHITMAN)

La finele secolului al XlX-lea,cînd istoricul american F. J. Turner constata câ frontiera este leagănul poporului american,epoca pionieratului era deja pe sfîrşite: timp de două secole frontiera fusese mereu împinsă spre Vest,dinspre coasta Atlanticului spre Pacific. Drumul spre Vest a însemnat pentru pionieri atît atracţia noului plin de vise şi speranţe,cît şi necunoscutul încărcat de primejdii; libertatea fără hotar,dar şi îngrădirea totală,probă a curajului şi prieteniei,dar şi a laşităţii şi necinstei,pămîntul făgăduinţei,dar şi condamnarea la moarte.

Spiritul de frontieră a creat America de azi,cu tot acel amalgam de elemente contradictorii,unde violenţa se întîlneşte cu ospitalitatea,individualismul cu mîndria colectivă,bogăţia cu mizeria,permanenţa cu circumstanţialul,visul cu amăgirea. Frontiera a fost mereu un simbol ambivalent pentru americani: idealizată de unii ca o sursă continuă de vitalitate,energie şi renaştere,condamnată de alţii şi acuzată de violenţă,cruzime şi rasism."


Înapoi