Afişare cărţi


Titlu: ULTIMUL SUFLEU LA PARIS
Autori: ADRIANA BABETI
Editură: Polirom
Număr inventar: 18820
Loc apariţie: IASI
An apariţie: 2006
An achiziţie: 2006
Preţ: 14,74
Locaţie: Bibliotecă
Domeniu: Literatura
Despre: 

Cuprins: Pofta-n cui! Desert la Iesi "Aide,cocoselule,la bufet!¢ Sa mincati bine! Amintiri din bucatarie Sufleul. Un destin Cultura mare sau ce minca Ulise 8 martie. Dospiri si framintari Guleai in Roma la amurg Gulliveriada Anticristul si cirnatii Domnul savarina Galusca. O poietica Numai ciocolata Haleuri horror Vrei un senvis? O sarma sa taiem Cercul micilor gospodine Jazz la ceaun Muschetari crocanti Un fel de parastas Naturi moarte cu platici Gnocchi,Ravioli,Affogato Ghiveci de toamna Caltabosul. Prolegomene Caltabosul revine Festinul Babettei Babe oparite. Slava Moldovei Ruleta braziliana Bursucul gastric vorbeste! Babette reincarcata Ultimul sodou la Paris A se slabi,Mireille Infierbintari pe Sena
Descriere:
Cuvint inainte de Silviu Lupescu.

Volumul reuneste textele publicate de Adriana Babeti in rubrica sa "Ars coquinaria¢ din Suplimentul de cultura. "«Bai! Pina n-o sa se inteleaga odata ca o cultura mare nu se face din sufleuri,n-o sa iasa nimic baban in tara asta. Ma poti contra?» Evident! Am si facut-o pe loc,cu cele patru plase atirnate ca ghiulelele de miini. Si-o mai facem o data acusica,in scris,nu inainte de a marturisi ca,dupa ce l-am improscat cu argumente ca dintr-un lansator de flacari pe amicul cel mustrator,dupa ce ne-am despartit neimpacati,am lasat sarsanalele jos,pe-un dimb inghetat si-am dumicat compulsiv doi langosi. Acasa,am scos din cuptor un sufleu de spanac cu brinza de vaci,usturoi s.a.m.d. si ne-am uitat indelung melancolic la dinsul cum,nemincat la timp,se surpa dezumflat ca o mise en abyme a rubricii acesteia da¦#39; ce zicem rubrica?! A insesi vietii noastre si a culturii romane azi! Daca,totusi,amicul avea dreptate cu destinul sufleului? Gustos,dar usor,fara anvergura si sat. Nici gind! Inchipuiti-va numai cum ar fi sa mincam zi de zi,pina la apoplexie,numai fasole cu ciolan,friptane peste friptane,sarmale,tochituri si alte cele. Cu tot destinul sau ingrat,sufleul isi gaseste-un mare rost in orisice cuptor (ba chiar in frigider) si-apoi in stomac. Fierbinte sau rece,fel de baza sau doar aperitiv,el da ghes partii gratioase,subtile,aerate,sprintare din noi.¢ (Adriana Babeti)


Înapoi