Afişare cărţi
| Titlu: | ULTIMUL SUFLEU LA PARIS | 
|---|---|
| Autori: | ADRIANA BABETI | 
| Editură: | Polirom | 
| Număr inventar: | 18820 | 
| Loc apariţie: | IASI | 
| An apariţie: | 2006 | 
| An achiziţie: | 2006 | 
| Preţ: | 14,74 | 
| Locaţie: | Bibliotecă | 
| Domeniu: | Literatura | 
| Despre: | 
Cuprins: Pofta-n cui!  Desert la Iesi  "Aide,cocoselule,la bufet!¢  Sa mincati bine!  Amintiri din bucatarie  Sufleul. Un destin  Cultura mare sau ce minca Ulise  8 martie. Dospiri si framintari  Guleai in Roma la amurg  Gulliveriada  Anticristul si cirnatii  Domnul savarina  Galusca. O poietica  Numai ciocolata  Haleuri horror  Vrei un senvis?  O sarma sa taiem  Cercul micilor gospodine  Jazz la ceaun  Muschetari crocanti  Un fel de parastas  Naturi moarte cu platici  Gnocchi,Ravioli,Affogato  Ghiveci de toamna  Caltabosul. Prolegomene  Caltabosul revine  Festinul Babettei  Babe oparite. Slava Moldovei  Ruleta braziliana  Bursucul gastric vorbeste!  Babette reincarcata  Ultimul sodou la Paris  A se slabi,Mireille  Infierbintari pe Sena 
Descriere: 
Cuvint inainte de Silviu Lupescu.
Volumul reuneste textele publicate de Adriana Babeti in rubrica sa "Ars coquinaria¢ din Suplimentul de cultura. "«Bai! Pina n-o sa se inteleaga odata ca o cultura mare nu se face din sufleuri,n-o sa iasa nimic baban in tara asta. Ma poti contra?» Evident! Am si facut-o pe loc,cu cele patru plase atirnate ca ghiulelele de miini. Si-o mai facem o data acusica,in scris,nu inainte de a marturisi ca,dupa ce l-am improscat cu argumente ca dintr-un lansator de flacari pe amicul cel mustrator,dupa ce ne-am despartit neimpacati,am lasat sarsanalele jos,pe-un dimb inghetat si-am dumicat compulsiv doi langosi. Acasa,am scos din cuptor un sufleu de spanac cu brinza de vaci,usturoi s.a.m.d. si ne-am uitat indelung melancolic la dinsul cum,nemincat la timp,se surpa dezumflat ca o mise en abyme a rubricii acesteia da¦#39; ce zicem rubrica?! A insesi vietii noastre si a culturii romane azi! Daca,totusi,amicul avea dreptate cu destinul sufleului? Gustos,dar usor,fara anvergura si sat. Nici gind! Inchipuiti-va numai cum ar fi sa mincam zi de zi,pina la apoplexie,numai fasole cu ciolan,friptane peste friptane,sarmale,tochituri si alte cele. Cu tot destinul sau ingrat,sufleul isi gaseste-un mare rost in orisice cuptor (ba chiar in frigider) si-apoi in stomac. Fierbinte sau rece,fel de baza sau doar aperitiv,el da ghes partii gratioase,subtile,aerate,sprintare din noi.¢ (Adriana Babeti)
Înapoi