Afişare cărţi


Titlu: PORTRETUL UNEI DOAMNE
Autori: HENRY JAMES
Editură: Leda
Număr inventar: 19605
Loc apariţie: Bucuresti
An apariţie: 2007
An achiziţie: 2008
Preţ: 39,90
Locaţie: Sală
Domeniu: Literatura
Despre: 

nr.381

Viaţa socială şi sentimentală a unei tinere
Romanul cel mai de succes al autorului Henry James,Portretul unei doamne,publicat în 1881,se axează pe viaţa socială şi sentimentală a unei tinere,Isabel Archer,venită din America în Europa în urma morţii tatalui sau.
Acţiunea începe când protagonista se mută în casa familiei Touchet,unde ajunge să fie o noua „senzaţie” pentru cei mai râvniţi nobili. De asemenea,cererile în căsătorie nu întârzie să apară. Dar dorinţa Isabellei de a fi liberă şi de a cunoaşte viaţa şi lumea,în afara constrângerilor pe care un astfel de legământ le-ar presupune,este mai presus de nevoia sau de preocuparea de a-şi asigura un viitor stabil şi un comfort  financiar şi social potrivit demnităţii,statutului şi prestanţei sale. Aşa că,la puţin timp de la sosirea sa pe domeniul familei Touchet,Isabel şochează prin respingerea cererii în căsătorie a Lordului Warburton. Ea îl mai respinge în nenumărate rânduri şi pe un alt predendent la mâna sa,perseverentul şi devotatul Caspar Goodwood,fiu al unui industriaş bogat,loial în iubirea sa sinceră dar aproape obsesivă faţă de Isabel şi tenace în a-şi urma şi susţine cauza. Acesta,de exemplu,  o urmăreşte pe Isabel din America până la Londra cu scopul de a o convinge  să-i accepte cererea în căsăstorie.
     Cartea e structurată în aşa fel încât ne arată cum decurge viaţa unei simple tinere care descoperă o lume nouă şi,în acelaşi timp,intră în contact cu multe persoane. În casa familiei Touchet,Isabel o cunoaşte pe doamna Merle,care ajunge să fie o persoană importantă în viaţa sa. Astfel,Isabel,vrăjită de farmecul seducător al doamnei Merle,este de acord să facă o călătorie cu aceasta în Italia,unde-l cunoaşte pe unul dintre vechii şi bunii săi prieteni,Gibert Osmond,un intelectual care se autointitulează colecţionar rafinat şi pretenţios de artă. Deşi la început Isabel este fascinată de această apariţie bizară şi-i acceptă cererea în căsătorie,la scurt timp după ceremonie Gilbert Osmond o dezamăgeşte,dovedindu-se a fi o persoană obscură,care,în pofida domeniului său de interes,pretenţios şi costisitor,nu dispune de o sursă evidentă de finanţare a gusturilor şi hobby-urilor sale excentrice.
 Odată cu trezirea la realitate a Isabellei,apar şi îndoielile faţă de decizia pe care a luat-o în legătură cu cererea în căsatorie a domnului Osmond dar,într-un final,realizează că trebuie să îşi onoreze datoria de soţie şi pe aceea de a fi alături de fiica sa,Pency.
Romanul a fost ecranizat în 1996,în regia lui Jane Campion,având-o în rolul principal pe Nicole Kidman. Filmul a avut două nominalizări la Oscar (cea mai bună actriţă în rol secundar,  Barbara Hershey,  şi pentru cele mai bune costume) şi o nominalizare la Globul de Aur (pentru cea mai bună actriţă în rol secundar,Barbara Hershey). În celelalte roluri au fost distribuiţi: John Malkovich (G. Osmond),  Martin Donovan (Ralph Touchett),Richard E. Grant (Lord Warburton).
        Moise Ioana,clasa a XI-a D,2013


Înapoi