Afişare cărţi


Titlu: INTERPRETAREA BASMELOR
Autori: MARIE-LOUISE VON_FRANZ
Editură: Trei
Număr inventar: 20906
Loc apariţie: Bucuresti
An apariţie: 2019
An achiziţie: 2019
Preţ: 30,8
Locaţie: Bibliotecă
Domeniu: Stiinte sociale
Despre: 

X

Colectie: Misterele inconstientului colectiv

Cuprins:
 
Nota editorului
Multumiri 
Prefata la editia germana din 1986
 
Interpretarea basmelor
1. Cateva teorii asupra basmelor 
2. Basme,mituri si alte povestiri arhetipale 
3. O metoda de interpretare psihologica
4. Interpretarea unui basm. Cele trei pene
5. Cele trei pene. Continuare
6. Cele trei pene. Incheiere
7. Umbra unui barbat 
8. Provocarea animei
9. Femeia,umbra si animusul in basme
Index
Dintre toate tipurile de literatura mitologica,basmele sunt cele mai simple si mai pure expresii ale inconstientului colectiv,oferind o excelenta intelegere asupra tiparelor de baza ale psihicului omenesc. Fiecare popor sau natiune are propriul sau fel de a experimenta aceasta realitate psihica si de aceea studiul basmelor din intreaga lume este o foarte buna modalitate de familiarizare cu experientele arhetipale ale omenirii.
Scrisa elegant,cu o eruditie impresionanta,cartea de fata ofera un scurt istoric al interpretarilor date basmelor de-a lungul timpului,apoi prezinta pe larg metoda de analiza a autoarei,aplicata pe un basm al fratilor Grimm,Cele trei pene. Cartea se incheie cu o discutie ampla referitoare la conceptele de umbra,anima si animus,captivanta atat pentru specialistii in psihologia lui Jung,ci si pentru publicul larg.
 
Marie-Louise von Franz (1915-1998),analista jungiana si specialista in interpretarea manuscriselor alchimice,a fost una dintre cele mai importante discipole si colaboratoare ale lui C.G. Jung. A publicat peste 25 de carti,multe dintre ele dedicate interpretarii basmelor,si a avut un rol important in fondarea Institutului C.G. Jung din Zurich.
 
Dupa mai multi ani de cercetare in acest domeniu,am ajuns la concluzia ca toate basmele incearca sa descrie unul si acelasi fenomen psihic,dar unul atat de complex,cuprinzator si dificil de inteles pentru noi in toate aspectele sale diferite,incat este nevoie de sute de povesti si mii de repetitii pana cand acest fenomen necunoscut este asimilat constiintei,la fel ca variatiunile multiple ale unei teme muzicale ce nu poate fi nicicand epuizata. Acest fenomen necunoscut si inepuizabil este ceea ce Jung numeste Sinele; el reprezinta totalitatea psihica a individului si in acelasi timp,paradoxal,este si centrul reglator al inconstientului colectiv - Marie-Louise von Franz
 



Înapoi